2011. január 25., kedd

Csökkenő adat-, és információbiztonság

Az információbiztonsággal foglalkozó szakemberek sem gondolkodnak egységesen az adat-, és információbiztonság jelenlegi helyzetéről.  A vállalatok, intézmények nagyon sok pénzt elköltöttek és költenek folyamatosan arra, hogy megvédjék a hálózataikat, szervereiket, munkahelyi számítógépeiket. A biztonsági cégek nyilván abban motiváltak, hogy minél több biztonsági megoldást szállítsanak megrendelőiknek, a megrendelők biztonsági szakemberei pedig abban, hogy kipipálják a problémát egy-egy biztonsági eszköz megvásárlásával, intézkedések bevezetésével. Az informatikai szállítók abban a hitben adnak el eszközöket, szoftvereket, hogy azok biztonsági beállításait majd a vevő informatikusai elvégzik, míg a vevő úgy gondolja, hogy kulcsrakész rendszert kap, és a pénzéért ráadásul még biztonságos is lesz, mert arról a szállító gondoskodik. A döntéshozók mindebből pedig egy kiadás-bevételi terv és tény sort látnak a könyvelésben. A dolog működik, de rosszul, mert mindenkiben hamis biztonsági tudat alakul ki.

A helyzetet csak bonyolítja a felhasználók biztonsági tudatosságának alacsony szintje. Ők úgy gondolják, hogy a biztonságukról a rendszergazdák gondoskodnak, hiszen azért kapják a fizetésüket, meg egyébként is menjenek a fenébe, olyan beképzeltek és udvariatlanok. A vállalatok a legritkább esetben fizetnek olyan szolgáltatásokért, amiben a felhasználóik informatikai biztonsági ismereteit bővíthetnék. Nem éri meg. A felhasználó legyen csereszavatos, ha elmegy, kirúgják, könnyen lehessen pótolni. Fogyóeszköz.

A 90-es évek végén, amikor az ERIKA és ROBOTRON írógépeket egy mozdulattal PC-kre cserélték a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a telefonvonalakra csatlakoztatott modemek segítségével a felhasználók kikerülték a vállalati hálózatot és közvetlenül kapcsolódtak az Internetre, mindenféle védelem nélkül. Az volt a hacker-ek és a vírusok aranykora. Sokan azt állítják, hogy ma ez a probléma már lejárt lemez, de ez nem igaz. Ugyan telefonos analóg modemek már tényleg ritkán üzemelnek, de a szélessávú mobilinternet elérések száma a világon meghaladta az 1 milliárdos számot. Szóval a probléma még nagyobb, mint valaha, mert ma a modemek már USB-kulcs méretűek és kontrollálatlan számban lehetnek jelen a vállalatok, intézmények dolgozóinál, vezetőinél. Gondolom, mindenkinek ismerős az a jelenség, hogy a belső hálózat lassulása, megállása esetén nyúlunk a stick-hez. A modernebb netbook-ok, tablet-ek pedig már beépítve használják a széles-sávot. Az okostelefonokról már ne is beszéljünk.
Míg a kilencvenes években kevés számítógép volt használatban, és 5-10 évig használtuk ugyanazt, egy notebook pedig 1-1,5 millió forintba került, nem nagyon jelentett problémát a digitális szemét. Ma, amikor 1-3 évente cserélünk mobilt, nyomtatót, notebookot, asztali PC-t, szervert, mindez óriási gondot okoz. A helyzetet felismerők létrehozták a secondhand informatikai piacot. Azaz, ma sok használt eszköz cserél gazdát.

Sokan most azt kérdezitek, mindez mit jelent? Mi ezzel a probléma?

A hamis biztonság-tudat oda vezet, hogy ellustul az informatikai biztonság igényessége, a törekvés nem ér célt. A felhasználók önfejűsége, a kontroll el nem tűrése és a szabályok elkerülése, kijátszása oda vezet, hogy a mobil-szélessávra kötött vállalati számítógépeink közvetlen támadások áldozata lehet az Interneten. A használt eszközök újra eladása oda vezet, hogy a rajtuk lévő adatok és információk az adathordozókról, flash memóriákról könnyű szerel visszaállíthatóak, így a tárolt adatok, információk mások számára publikussá válhatnak. Az okostelefonok megjelenésével a mobil levelezés, irodai munka válik elérhetővé "a bárhonnan". Ha eladjuk a telefont, vagy a számítógépünket, adathordozónkat az "e-bay"-en, vagy a "vaterán", akkor meg "a bárki" számára lesznek elérhetőek. Így szivárog el a világ dicsősége. Gondoljatok bele, mi mindent tároltok ezeken az eszközökön.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes a téma mindenképpen!

    A hamis biztonság-tudat miatti adatszivárgás az egyik véglet, a másik viszont az a ma már sokszor tapasztalt totális védekezés, ami pl. az eszközök használatát korlátozza annyira (pl USB portok tiltása), hogy azok elvesztik eredeti céljuk nagy részét...

    VálaszTörlés
  2. Na igen. A vicc az egészben az, hogy miközben a totális védekezés felé megyünk, két dolgot felejtünk el. Az egyik az, hogy a hálózatunkon kezelt adatok nem csak a desktopok kommunikációs portjain szivárognak el, a másik pedig az, hogy a felhasználók kerülőutakat fognak keresni az adatok kivitelére. Pl. a bluetooth, vagy a wifi nincs letiltva sokszor:-)

    VálaszTörlés